úvodní stránka

Vydává Agentura Helas ve spolupráci s Franchising.cz

Káva z deštného pralesa
Ptáme se

Káva z deštného pralesa

Na každém setkání klubu Ocenění Českých Podnikatelek najdete voňavý stánek s čaji Dilmah a kávou od Café Reserva. Dnes jsme si povídali spíše o kávě, a to s Evou Moravcovou, jednatelkou společnosti Espresso s.r.o., která pro nás tyto nápoje dováží a připravuje.

Je Česká republika spíše čajovou, nebo kávovou zemí?

Česká republika byla vždy spíše kávovou zemí, navíc v posledních letech se káva stala velice módní záležitostí, po celém světě se organizují soutěže o nejlepšího baristu, vznikla celá řada organizací, které podporují zlepšení pěstování kávy v zemích původu, zpracování kávy a její přípravu.

Je u nás obecně vyšší čajová, nebo kávová kultura?

Myslím, že kávová kultura je u nás stále vyšší, ale lidé se velmi intenzivně zabývají svým životním stylem a tak vznikl zajímavý prostor pro kvalitní čaj, který našemu zdraví velmi přispívá. Rozhodně doporučujeme kupovat pouze čaj kvalitně balený v čajových dózách či pevných ochranných fóliích, jen tak si čaj uchová antioxidanty a ostatní zdraví prospěšné látky. Čaje, které jsou zpracovávány ortodoxní „tradiční“ metodou mají znatelně výraznější aroma a výraznou plnou chuť, nejdůležitější je však výběr suroviny, ze které se čaj vyrábí, jedná se pouze o nejmladší lístky, které jsou u nejlepších výrobců sbírány pouze ruční metodou. Věděli jste, že jednotlivé druhy čajů pochází pouze z jediné rostlinky „Camelia Sinensis“? Liší se pouze zpracováním a místem původu. Bílé čaje (čajové poupě – nejmladší čajový lístek ještě nerozvinutý) necháme jen usušit na slunci, černý čaj je zavadnutý, zarolovaný plně fermentovaný a usušený v peci, zelený čaj zavadnutý a teplem zasušený v peci.

Čaj rádi přirovnáváme k vínu, svou barvu a jiskru, aroma a chuť si vytváří vlivem nadmořské výšky a místa, kde roste, vlivem sluníčka, hojnosti monzunů a dalších přírodních vlivů, proto jsou čaje rozdílné chuti, barvy a intenzity.

Co říkáte na různé moderní kávové „bio“ vizionáře?

Pokud se podíváme na přívlastek „bio“, tak málokdo ví, že káva je nejvíce chemicky ošetřovaná komodita na světě, kávovníky přirozeně nerostou na slunci, ale ve stínu deštných pralesů. Z důvodu světové spotřeby kávy vznikly slunci odolné hybridy, které tvoří již 70 % světové produkce kávy, navíc se kvůli nim paradoxně kácí deštné pralesy.

Existuje pikolo?

V různých zemích je různá kultura pití kávy, více než 20 let je v Evropě obrovský boom italských káv. Slovo „piccolo „ znamená v překladu z italštiny „malý“, když půjdete v Itálii na bar uslyšíte od Itala vždy jen „un café per favore“ – „jednu kávu prosím“, pokud si objedná cizinec, Italský barman se zeptá zda rozuměl správně a jedná se opravdu o jen „malé - piccolo“ italské espresso.

Jak má vlastně vypadat co možná nejlepší káva?

Pokud hovoříme o espresso kávě, pak má bohaté aroma, vyváženou chuť a krém barvy čokolády, správná doba přípravy malého espressa je 25 sekund.

Jsou různé druhy kávy vhodnější pro různé denní doby?

Ráno vám jistě doporučím cappuccino, kávu s našlehaným mlékem, během dne je ideální espresso nebo espresso machiatto s kapkou našlehané mléčné pěny, dále pak zcela jistě doporučím sortiment ledových káv zejména v letních dnech.

Pokud si chci doma připravit dobrou kávu, jaké potřebuji základní vybavení?

V dnešní době je na trhu rozhodně velmi široká nabídka různých kávovarů např. s mlýnkem, kde si kávu můžete umlýt dle potřeby a zbytek zrn uchovat ve vakuum doze, tak aby neztratila aroma a chuť, kávu si také můžete připravit z kapslového kávovaru, kde je příprava kávy je velice jednoduchá a nemůžete udělat chybu, pak už je na Vás jen výběr kávy.

Odkud vozíte vaši kávu a jak se připravuje?

Základem pro naši kávu jsou plantáže a malé farmy ve vybraných tropických oblastech, které dodržují nejvyšší standardy v kvalitě a přispívají zároveň k ochraně životního prostředí. Jsou to nejlepší oblasti etiopských a indických deštných pralesů, kávovníky na našich farmách rostou přirozeně ve stínu deštných pralesů. Naše káva se zde pěstuje bez použití pesticidů, herbicidů nebo jiných chemických hnojiv. Tyto pěstitelské postupy pomáhají udržovat zdravé životní prostředí a přispívají k ochraně čisté podzemní vody.

Naše káva je certifikovaná „Rainforest Alliance“. Organizace Rainforest Alliance prosazuje ochranu tropických ekosystémů, již více než 20 let patří mezi její cíle ekologicky udržitelné využívání půdy a společensky odpovědné chování soukromých firem a orientace zákazníka na skutečné hodnoty.

Všechny kávy Café Reserva jsou praženy pod dohledem opravdového mistra pana Nory, několik let pracoval na dokonalých kombinacích nejlepších zrn kávy arabica s lehkým dotekem nejlepší robusty, tím vznikly mimořádně vyvážené kávové směsi a výrazným aroma.

Café Reserva se praží poblíž Milána, mimochodem v této pražírně se praží káva pro Café Florián, nejstarší kavárnu na světe na náměstí sv. Marka v Benátkách, dále pak výběrová káva pro Vatikán s papežskou insignií a další významné zákazníky.

minigalerie k článku Káva z deštného pralesa minigalerie k článku Káva z deštného pralesa
Ocenění českých podnikatelek

Archiv zpravodajů

© code&design VosK Praha 2013