úvodní stránka

Vydává Agentura Helas ve spolupráci s Franchising.cz

Ženy podnikatelky jsou inspirativní
Podporujeme podnikatelky

Ženy podnikatelky jsou inspirativní

Rozhovor s Radkou Pekelskou o důvodech spolupráce a o podpoře projektu Ocenění Českých Podnikatelek - OCP.

GE Money Bank před několika lety oslovilo zakladatelky OCP s přáním zapojit se do projektu. Co bylo tím prvním podnětem, díky kterému jste si projektu všimli? Čím vás zaujal?

OCP podporuje podnikání žen a ženských podnikatelských vzorů, to má s GE Money Bank společné. I my chceme přispět k tomu, aby v naší zemi byly úspěšné podnikatelky více vidět a staly se vzorem pro ostatní ženy i celou skupinu začínajících podnikatelů. Naší celkovou strategií je zaměřit se nejen na ženy, které jsou už v podnikání úspěšné a jsou nominovány v rámci jednotlivých kategorií OCP, ale podporujeme i začínající podnikatelky v rámci našeho vlastního projektu Život nápadům, který pomáhá ženám udělat první krok v podnikání (www.zivotnapadum.cz). Jsme moc rádi, že se nám podařilo uskutečnit společně už 3 ročníky soutěže, která ocenila mnoho skutečných podnikatelských osobností, které mohou být inspirací pro ty, které se teprve chystají začít podnikat.

Kam se posunula spolupráce během let?

V průběhu let naší spolupráce se ukazuje, že žen, které úspěšně podnikají, a to často i za velmi obtížných okolností, je mnoho, takže je dnes těžší a těžší z nich vybrat vítězky. Pro nás je to ale dobré znamení, že úspěšné podnikatelky začínají vystupovat na veřejnost. Právě to vidíme jako velmi důležité pro podporu podnikání žen, jejichž pozice ve světě podnikání je ještě stále oslabená. Ale – možná se i u nás blýská na lepší časy, doufejme… Rozhodně k tomu chceme společně s OCP přispět.

GE Money Bank je patronem jedné ze soutěžních kategorií. Jak byste ji charakterizovaly?

Cena GE Money Bank Výjimečná podnikatelka přesně zapadá do globální strategie GE, která dlouhodobě podporuje ženy v byznysu. Chtěli jsme přispět k tomu, aby vznikla kategorie, která nahlíží na podnikatelský i osobní příběh žen současně, protože zvláště u žen je obojí silně propojené. Tato kategorie by měla pomoci zviditelnit ženy podnikatelky, které v rámci svého podnikání možná zatím nedosahují nejvyšších zisků v porovnání s ostatními, ale jejich silné osobní příběhy mohou být inspirací pro ostatní ženy, které zatím nenašly odvahu se do podnikání pustit.

Co podle Vás dělá Výjimečnou podnikatelku výjimečnou?

Troufám si říct, že je to právě ten osobní příběh. Mám–li se pokusit o nějaké zobecnění, myslím, že výjimečné jsou podnikatelky, které podnikají se srdcem - z přesvědčení, že podnikáním ve svém oboru určitým způsobem naplňují své životní poslání. A to ať už podnikají v jakémkoli oboru. Navíc ale také dokážou řídit své kolegy, toky peněz ve firmě a nebojí se. Jsou to ženy, které vědí, že jsou na správném místě, podnikají srdečně a sebevědomě, navzdory všem těžkostem, které je potkávají. Proto je také tak těžké z nich vybrat každý rok jen jednu.

Za dobu Vašeho působení v soutěži jste se setkala s mnoha českými podnikatelkami. Dá se obecně říci, jaké jsou? Co na Vás udělalo největší dojem?

Kdybych měla odpovědět jedním slovem, asi bych použila výraz inspirativní. Ženy, se kterými se mám možnost díky OCP setkávat, jsou zajímavé v mnoha směrech. Jsou silné, schopné a sebevědomé. Navzdory svému úspěchu jsou skromné, váží si dosažených úspěchů a myslí na ostatní. Díky tomu se s mnohými z nich můžete setkat i v našem projektu Život nápadům, kde sdílí své příběhy se začínajícími podnikatelkami a pomáhají jim tím najít odvahu jít za svým snem.

A to je i věc, která mne velmi těší (nebo, chcete-li, dělá na mne dojem), otevřenost sdílet svou zkušenost, nebát se ukázat cestu nebo varovat před nástrahami na ní.

České podnikatelky podporujete i díky projektu Život nápadům. O co přesně v projektu jde?

Podle našich průzkumů podniká v České republice dvakrát méně žen než mužů. Ženy, kterých jsme se ptali, uvádějí, že nejčastějšími důvody, které ženy odrazují od podnikání, jsou pocit nedostatku zkušeností, obava z nejistoty a nutnost riskovat. Projekt Život nápadům, za kterým stojí GE Money Bank, vznikl právě proto, aby pomohl ženám překonat tyto bariéry a podpořil je na cestě za vlastním podnikáním. Cílem iniciativy je nejen podpořit ženy, které se rozhodly uskutečnit svůj sen - začít podnikat, ale také představit ženské podnikatelské vzory a dát ženám prostor pro diskuzi a sdílení rad a názorů prostřednictvím internetové platformy www.zivotnapadum.cz či osobního setkávání.

Víme, že začít podnikat je prvním a nejtěžším krokem, který vyžaduje velkou dávku odvahy a odhodlání. Věříme, že se nám prostřednictvím projektu Život nápadům daří inspirovat ženy, aby se rozhodly uskutečnit svůj sen a postavily se na vlastní nohy. V rámci projektu Život nápadům budujeme síť úspěšných žen podnikatelek a nabízíme ženám inspiraci, informace a znalosti, které budou do začátků podnikání potřebovat.

minigalerie k článku Ženy podnikatelky jsou inspirativní
Ocenění českých podnikatelek

Archiv zpravodajů

© code&design VosK Praha 2013