úvodní stránka

Vydává Agentura Helas ve spolupráci s Franchising.cz

Příležitost stát na startovací čáře podnikání má každý
Ptáme se

Příležitost stát na startovací čáře podnikání má každý

Auditorem projektu Ocenění Českých Podnikatelek je NSG Morison, česká nezávislá poradenská společnost, který letos slaví 20. výročí na českém trhu. Firmám všech velikostí poskytuje službu v oblasti auditu, daní, účetního a mzdového poradenství, znaleckých služeb, práva, podnikového a personálního poradenství. NSG Morison zaměstnává skoro 60 odborníků. Na naše otázky odpovídala Radka Prachařová, manažer vnějších vztahů NSG Morison.

Partnerstvím s Oceněním Českým Podnikatelek podporujete ženy-podnikatelky. Je tato aktivita projevem vaší dlouhodobé politiky?

V partnerství s OCP jsme sice teprve třetí rok, nicméně významných žen - podnikatelek, kterým rozvíjíme jejich firmu, máme ve svém portfoliu mnoho již řadu let. Vzhledem k tomu, že jsme ryze česká poradenská firma, kterou netlačí žádná centrála, investoři, ani předepsaná výše sazeb, můžeme si dovolit, na rozdíl od velkých poradenských firem, luxus být s firmou od jejich začátků a počkat, až vyroste. Tím, že nám nikdo nediktuje ceny za naše služby, můžeme mnohé věci přizpůsobit možnostem firmy. A to mnohé firmy kvitují, proto mezi naše klienty patří i ženy, které začínaly podnikat s rozvahou a byly nevýznamné. Dnes je pro nás velkou satisfakcí, že většina z nich po našem boku zásadně vyrostla. Takže ženy pro nás jsou a byly vždy dlouhodobou strategií.

Jakým způsobem může vaše firma českým podnikatelkám pomoci?

Vidět jejich firmy jinak! Naší velkou snahou je a bude ukázat samotným podnikatelkám pohled na jejich podnikání i z jiného pohledu, zvenčí. Pohledem někoho, kdo již pár firem viděl a ví, že existují určité postupy jak firmu posunout ještě dále. Pro mnohé ženy je tento pohled velice zajímavý a mnohé z nich netušily, že například lze strategicky připravit firmu na to, aby měla v budoucnu větší tržní cenu, či optimalizovat určité procesy. Překvapenost nad zbytečně nevyužitým volným kapitálem, či neefektivností zaměstnanců, je dost častá. Mnohé z nich si naštěstí již dnes uvědomují, že nelze firmu dobře prodat či předat potomkům bez cizí pomoci, že sám sebe nabízet na trhu má devalvující efekt. Budeme se snažit, aby vynaložené náklady na nás se jim mnohonásobně vrátily.

Jak vnímáte rovné příležitosti v našich podmínkách?

Příležitost stát na startovací čáře podnikání má každý. To, že ženy těch překážek, či dokonce nucených přestávek v podobě mateřské dovolené, mají na trase o dost více, víme všichni, i muži. Bohužel nejsme severský stát, kde rodičovská je samozřejmostí i pro muže, o domácích pracích ani nemluvě. Severské země, troufám si odhadnout, ještě pár let nedoženeme. Přesto, jsem si jista, že žádná žena by s mužem neměnila. Schopná žena, která se nebojí pracovat a jde si za svým cílem, tyto těžší překážky nakonec vždy zvládne. No a těm, co se jen vymlouvají a hledají důvody, proč to či ono zrovna nejde, by žádné rovné podmínky stejnak nepomohly. Nicméně nechci tím říci, že bych nebyla ráda, kdyby některé mé povinnosti, které mi byly dány tak nějak automaticky se statusem žena, nepřevzal můj muž.

Co říkáte na trend, kdy dramaticky stoupá počet žen, které jsou vlastníky firem?

Stoupající trend žen podnikatelek má několik příčin. Dnešní mladá generace již trvá na větší rovnováze mezi pracovním a soukromým životem. Svoboda a cestování je pro některé tak zásadní, že podnikání vidí jako jediný možný směr, jak si tuto svobodu zachovat. Dnes podniká již i mnoho vysokoškoláků. Křivka žen podnikatelek také začala bohužel stoupat s nástupem krize v roce 2008. Pro mnohé ženy podnikání bylo jediná možnost. Ztráta zaměstnání, malý rodinný rozpočet v době rodičovské dovolené a zvýšení životních výdajů je přinutilo začít podnikat. Třetím důvodem, a to radostnějším, je bezesporu větší důvěra v sama sebe a příklady žen, které sami něco v podnikání dokázaly jsou inspirací. OCP ženy si ani sami neuvědomují, jak velkou mají zásluhu na tom, že podniká více dalších žen.

Jaký máte názor na kvóty? Byly by užitečným nástrojem, nebo slepou uličkou?

Se zavedením kvót musel přijít muž! Neznám ve svém okolí ženu, která by s tím souhlasila. Nechtěla bych být přijata do firmy z důvodu, že jsem naplnila potřebnou kvótu. Perspektivní firma si moc dobře uvědomuje, že ženský prvek a pohled na business přináší firmě mnohé pozitiva.

Máte pro letošek nějakou zajímavou novinku, ať už v souvislosti s ženami-podnikatelkami, nebo vaším působením obecně?

S naším nástupem do soutěže jsme zavedly analýzu podnikatelek. Tyto celkové výsledky jsou mediálně komunikovány, čímž doufáme, že spirála povědomí o podnikajících ženách a těch, které se inspirují k podnikání, bude stále více růst. V této analýze budeme pokračovat i letos. Vzhledem k tomu, že naše firma poskytuje komplexní poradenství, naše HR oddělení již druhým rokem pořádá, díky dotačnímu fondu, zdarma odborné semináře pro rodiče po rodičovské dovolené, kteří se chtějí vrátit zpět do práce. V minulém roce jsme od maminek absolvujících tyto kurzy dostali nad očekávání dobré reakce, takže letos bychom rádi tyto školení, která jsou zdarma, nabídli i majitelkám firem pro své zaměstnance na rodičovské dovolené.

Jsou z Vašeho pohledu české podnikatelky něčím výjimečné?

Každý příběh finalistek je nesmírně zajímavý a všechny ženy jsou výjimečné. Po každém setkání s dotyčnou ženou mám jasno, že právě ona musí být vítězka. A tak je to stále dokola, opravdu po každém rozhovoru, byť třeba jen telefonickém, kde osobní sympatie nemají žádnou váhu. Jejich pracovitost, odhodlanost, ale i například skromnost mají vždy nesmírnou dávku inspirace. Alespoň, že velkou váhu mají ekonomické výsledky firmy, jinak nevím, jak bychom vítězku vybrali.

Zaujal Vás některý z podnikatelských příběhů finalistek Ocenění Českých Podnikatelek?

Zaujalo mne mnoho příběhů a nejvíce asi ty, kde ženám osud nadělil mnoho překážek a ony se s nimi dokázaly poprat. Moc si cením otevřenosti a důvěry, se kterou mi ženy vyprávějí své příběhy, proto nebudu více konkrétní. Mohu být snad konkrétní alespoň v tom, že díky Ocenění podnikatelek jsem objevila a vyzkoušela mnoho nových skvělých produktů. Například na steakách od firmy Aspius jsme si doma vypěstovali závislost. Zásadní změna díky těmto ženám nastala i u mých dětí. Škola Sunny Canadian International School, kterou vlastní též OCP vítězka, mne tak nadchla, že jsou zde již moje děti. A věřte mi, dát 11letého kluka s bídnou angličtinou do anglické školy, byl velký šok.

Takže se opět těším, jakou finalistku potkám letos a jak mi opět ovlivní život :)

Ocenění českých podnikatelek

Archiv zpravodajů

© code&design VosK Praha 2013