úvodní stránka

Vydává Agentura Helas ve spolupráci s Franchising.cz

Laura Janáčková: Je důležité zachovat ženství
Klubová setkání

Laura Janáčková: Je důležité zachovat ženství

Co má společného šťastný život, sex a podnikatelský úspěch? O tom hovořila známá česká psycholožka a sexuoložka, Laura Janáčková na dalším klubovém setkání Ocenění Českých Podnikatelek. Radila přítomným podnikatelkám, jak skloubit životní štěstí, práci a partnerské vztahy, a všechny finalistky 8. ročníku Ocenění českých podnikatelek obdržely kromě dobrých rad i certifikáty a dárky.

„Pro letošní rok mám novou výzvu. Chci, abychom byli společně nositeli lidskosti a přátelství. Samozřejmě potřebujeme dělat byznys a vydělávat peníze. Tohle není třeba řešit. Ale ráda bych, aby se naše pracovní a osobní úspěchy nesly v lidském duchu a v prostředí dobrých mezilidských vztahů,“ uvedla setkání zakladatelka projektu Helena Kohoutová. Tím také otevřela motto pro letošní rok, kterým je lidskost.

Čestným hostem setkání byla Laura Janáčková, renomovaná česká psycholožka a sexuoložka a autorka populárních knih o lidských vztazích a komunikaci, která vyzdvihla pozitivní vliv sexuality na lidský život i štěstí, důležitost rodiny i krásu rozdílnosti mužů a žen. Aby mohly existovat zdravé vztahy, je velmi důležité, aby si i emancipované ženy zachovaly svou ženskost.

„Čím více budeme my ženy emancipovanější, tím hůře najdeme vhodné partnery pro nás. Ve výběru jsme si totiž strašně pohoršily. Každá žena chce mít totiž lepšího muže, než je ona sama. I když je žena velice dominantní a úspěšná, potřebuje si svého muže vážit a obdivovat jej. Muž tak musí být ještě lepší než ona. A to je velmi těžké. Úspěšné ženy mi pak v ordinaci svorně tvrdí: Muži nejsou. Zachovat ženství je proto strašně důležité,“ říká Laura Janáčková.

Jednoduchý recept na šťastný život samozřejmě neexistuje, ale můžeme vše ovlivnit naším chováním. Laura Janáčková vysvětluje: „Nejdůležitější je najít si čas pro sebe, protože na práci máte čas vždycky. I na rodinu si čas najdete, protože víte, že musíte a nikdo to nezastane. Ale málokdy nám zůstane čas jen pro nás. Je proto důležité si čas nejen zorganizovat, ale vyhradit si v rozvrhu své jedinečné osobní místo. Jinak tělo časem podlehne stresu, oslabí se imunitní systém a vznikne prostor pro civilizační choroby.“

A co můžeme pro své štěstí udělat okamžitě? „Radovat se ze života. A hned! Neodkládat to. Neříkat si, potom pojedu na tu dovolenou, potom si užiju, ale udělat to hned.“

Pro šťastný život je podstatná i samotná lidská sexualita: „Psychické zdraví stojí na třech pilířích. Jsou to vztahy a sex, fyzické zdraví a práce. Když má jedna tahle nožička problémy, začneme být oslabení, psychicky labilní, náladoví, popudliví. Když mají problémy dvě, tak už se hodně vikláme a začínají tělesné problémy. A když jsou problémové všechny tři, jsme úplně na dně. Proto, abychom se cítili šťastní, je třeba tyto tři pilíře hlídat. Samotná sexualita je motorem lidského myšlení, konání a jednání. Vezměte si jen kolik vrcholů lidského ducha na poli vědy nebo umění bylo motivováno zamilovaností, láskou či sexuálním pudem,“ říká Laura Janáčková.

Laura Janáčková se také stala patronkou nového ročníku Ocenění Českých Podnikatelek, kde vystřídala architektu Evu Jiřičnou.

Šťastný život ovlivňuje i úspěch, za kterým stojí odborné informace. Odbornou pracovně-ekonomickou část setkání zaštítili makroekonom Petr Dufek za ČSOB a marketingový manažer segmentu malých a středních podniků Jakub Mádle za Microsoft. Petr Dufek přednesl příspěvek na téma optimistických očekávání v české ekonomice, které se v posledním roce velmi daří. Podle Petra Dufka nemůžeme takto pozitivní vývoj očekávat donekonečna a nejspíše nastane zmírnění růstu, stále však dostatek faktorů hovoří pro optimismus. Jakub Mádle pak vylíčil využití moderních technologií v novém světě práce. Většina českých zaměstnanců si bohužel stále nemůže vybrat místo a čas svého pracovního výkonu, přestože to moderní technologie již umožňují.

Finalistky 8. ročníku obdržely certifikáty a porcelánové dárky od tradičního českého výrobce luxusního ručně vyráběného porcelánu porcelánu, Atelieru JM Lesov. Ředitel institutu CEMI Štěpán Mika rovněž předal jedné z finalistek voucher na roční online MBA či LLM studium. Institut CEMI spolupracuje s Oceněním Českých Podnikatelek již třetím rokem.

Zde si prohlédněte fotografie ze setkání.


Ocenění českých podnikatelek

Archiv zpravodajů

© code&design VosK Praha 2013