úvodní stránka

Vydává Agentura Helas ve spolupráci s Franchising.cz

Příběh čaje DILMAH
Podporujeme podnikatelky

Příběh čaje DILMAH

s Ivo Moravcem, generálním ředitelem společnosti Espresso s.r.o., jsme si povídali o čajích značky Dilmah, kterou v Česku jeho společnost zastupuje.

Komodita kávy, cukru, bavlny a čaje byla vždy vysoce ceněná a atraktivní. Je si čaj stojí na výsluní nového milénia?

90 léta odstartoval obrovský boom v oblasti s kávou, vznikla celá řada organizací na její podporu, zlepšení zpracování a přípravy. Po celém světě se organizují soutěže o nejlepšího baristu a v posledních letech se stala velice módní záležitostí káva výběrová připravovaná tradičními i netradičními cestami. Podobně se koncem minulého století výrazně zvýšil zájem o čaj. Nyní prožívá skutečný boom a to zejména v zemích, které byly v minulosti známy spíše jako země „kávové“. V minulém roce v Čechách proběhl světový barmanský kongres a MS nejlepších světových barmanů, při kterém jsme představili několik nápadů jak kombinovat čaj právě v koktejlech či moktailech, celá akce měla obrovský ohlas a proto jsme se rozhodli založit novou sekci při České barmanské asociaci – sekci čajovou. A ještě do konce roku se nám podařilo uspořádat první barmanskou soutěž, kde čaj byl povinnou složkou koktejlu.

Jak jste se seznámil s čaji Dilmah? Byl jste vždy milovníkem čajů či jste spíše kávový typ?

Já osobně jsem byl vždy spíše milovníkem čaje, neumím si představit začátek dne bez dobrého černého čaje a i přes den si rád vychutnám několik šálků a to podle nálady a chuti bílý, zelený či černý.

Svůj první Dilmah čaj jsem poprvé ochutnal v polovině 90 let, kdy jsem dostal od přátel krásnou dřevěnou krabičku s úžasným voňavým černým cejlonským čajem. V té době jsem netušil, že se stane mým osudem. Když jsem na veletrhu v Amsterodamu poprvé potkal zakladatele firmy pana Merilla J. Fernanda s jeho syny Dilhanem a Malikem, ihned jsem věděl, že chci pracovat s těmito čaji. Povídání s panem Merrilem bylo natolik odlišné od jednání na ostatních stáncích, kde hovoříte „pouze“ s obchodníky s čajem. Pan Merill zasvětil čaji celý svůj život a jeho znalosti, zkušenosti, životní filozofie a životní vitalita mě doslova uhranuly.

Je možné říct, že i pití čaje podléhá určité módě? Existují určité trendy?

Čaj je nyní velmi vyhledávaným nápojem a je určitě „trendy“ zejména v oblíbených moderních kavárnách a restauracích, které dnes již kladou velký důraz nejen na kvalitu čaje, ale i jeho přípravu a servírování.

Každá značka má svůj příběh. Co se skrývá za značkou Dilmah?

Dilmah Je rodinná firma, zakladatel pan Merill J. Fernando patří ve světě čaje k nejrespektovanějším znalcům. Dokonce se o něm mluví jako o muži, který svět čaje změnil. Založil firmu Dilmah, v níž pěstování a výroba čaje zůstávají stále propojeny. Svoji životní čajovou dráhu začal jako první Sri lančan v tehdejší „Mekkce“ čaje, čajové burze na londýnské Mincing lane.

Dilmah je první značkou ve vlastnictví výrobce. Malá čajová společnost se od roku 1988 k dnešnímu dni rozrostla na jednu z deseti nejvýznamnějších značek na světě. Merrill říká, že Dilmah vždycky bude malá, rodinná značka, protože reprezentuje integritu, a integrita v čaji vyžaduje kvalitu, oddanost a vášeň.

Jak dlouho trvá, než se čaj z plantáže dostane k nám do konvice?

Tato otázka je velice zajímavá, pokud se podíváme do presentačních materiálů tak zjistíme, že cesta je velice složitá a dlouhá, největší a neznámější značky uvádí odhadem 8-12 měsíců. Pan Merill tuto cestu zkrátil na několik týdnů. Cesta čaje Dilmah začíná brzo ráno za rozbřesku ručním sběrem čajových lístků, kdy se vybírají nejmladší 2 lístky a ještě nerozvinutý lístek, během 2-3 hodin po sběru začínají procesy, kdy se z lístku stává čaj bílý, zelený či černý. Dá se říci, že během 24 hodin je čaj kompletně zpracován a následující den převezen na balící linku, kde je zabalen do neprodyšných čajových Caddys či krabiček. Dále je to už pouze cesta lodí 3-4 týdny do Evropy a do Prahy.

Jaké jsou druhy čaje? Proč se různé druhy čaje zalévají různě teplou vodou? Čím je stanovena doba louhování?

Podle způsobu zpracování rozlišujeme čaje na bílé, zelené, oolongy a černé. Bílé a zelené čaje se zalévají čerstvou převařenou vodou při teplotě asi 70-80 stupňů Celsia, doba výluhu je závislá na chuti, ale obyčejně se nechává výluh asi 2.3 minuty. Podle některých tradičních čínských nebo japonských způsobů přípravy se tyto čaje zalévají několikrát někdy až 5x.

Černý čaj se zalévá právě vroucí čerstvou vodou a podle chuti se louhuje asi 3-5 minut. I zde záleží na formě zpracování, zda se jedná o zlomkový, lístkový čaj a podobně.

Dokážete určit, zda čaj pijí více muži nebo ženy? Dají se vypozorovat určité preference druhů čaje dle pohlaví nebo je to čistě otázka chuti?

Nemám k dispozici konkrétní statistiky, ale zdá se mi, že dámy dávají přednost více zeleným nebo bílým čajům pro jejich jemnější chuť a krásné jemné tóny vůní. Naproti tomu muži rádi ochutnávají výrazné chuti tmavých černých čajů.

V letošním roce jste se rozhodli zapojit do projektu OCENĚNÍ ČESKÝCH PODNIKATELEK – OCP, který podporuje české podnikatelky. Jaký podle Vás mají pracující ženy vztah k čaji?

Pro ženy je příprava čaje a jeho pití rituál, který si rádi dopřejí ve chvílích odpočinku. Čaj ať bílý zelený nebo černý patří mezi rostlinky mimořádně bohaté na antioxidanty. V šálku čaje je malé množství kofeinu, který pomáhá náš organismus občerstvit a další látky které náš organismus příjemně naladí.

Jaké pozitivní účinky má pití čaje a jsou i nějaká negativa, na která si máme dát pozor?

Jak již jsem se zmínil, je podle řady výzkumů považován za jednu z rostlinek, která obsahuje nevětší množství antioxidantů ve světě vůbec a to nejen zelené čaje, jak se mylně mnohdy uvádí, ale i bílé a černé. Čaj můžeme připravit jako horký nebo ledový (neplést s ledovými balenými čaji kde není prakticky žádný obsah čajovníku) proto lze čaj doporučit ať při sportu, na golfovém greenu nebo v divadle.

Jsou ve světě čajů nějaké novinky?

Asi nejnovější jsou různé čajové koktejly, které se připraví velice snadno

Jaký čaj vy osobně nejvíce preferujete?

Osobně mám nejraději čaj správně připravený bez mléka, bez cukru a bez medu. Zastávám však názor, že každý si nechť si připraví svůj čaj podle svých chutí a nálad. Čaj je znám více než 5.000 let a v každém regionu světa jsou známy drobné odlišnosti v přípravě. Proto není potřeba dogmaticky trvat na některých postupech.

www.espressobar.cz/dilmah

Ocenění českých podnikatelek

Archiv zpravodajů

© code&design VosK Praha 2013