úvodní stránka

Vydává Agentura Helas ve spolupráci s Franchising.cz

Cílem je spokojený zákazník
Ptáme se

Cílem je spokojený zákazník

Nejen o rozdílech v podnikání mezi muži a ženami jsme si povídali s Evou Hronovou, majitelkou firmy REVATECH s.r.o., která uspěla v soutěži Ocenění českých podnikatelek. V kategorii Malá společnost získala 1. místo.

Video medailonek s představením podnikání paní Hronové naleznete zde.

Co pro Vás bylo tím prvním impulsem, že jste se rozhodla začít podnikat?

Původně jsem podnikat vůbec nechtěla, ale postupem času jsem jako zaměstnanec ve školství začala zjišťovat, že mé hodnoty a hodnoty mého zaměstnavatele jsou rozdílné, a že mě práce, kterou dělám, sice živí, ale neposkytuje mi pocit naplnění. V tu dobu jsem ale ještě neměla dostatek odvahy praštit do stolu a udělat rozhodnutí. Takže jsem tuhle myšlenku nějakou dobu nosila v hlavě a přemýšlela, jak ji naplnit. Párkrát jsem ji i vyslovila nahlas, až jednoho dne jsem se rozhodla společně s kolegyní založit firmu. Znaly jsme se sice krátkou dobu, ale zkusily jsme to. Začaly jsme přemýšlet nad společným konceptem podnikání a nad tím, jak naše firma bude fungovat, co bude mít kdo na starosti apod. A tak začalo mé podnikání.

Můžete nám přiblížit historii Vaší společnosti?

Firma Revatech byla založena v roce 1999 jako obchodní firma bez zahraniční kapitálové účasti. V pronajatých kancelářích firmy Stavoděl, začala poskytovat obchodní služby, které na trhu chyběly. Od roku 2009 je výhradně rodinnou firmou, která se převážně zaměřuje na dodávky elektromateriálu při výstavbách nebo rekonstrukcích energetických rozvoden, tepláren a kotelen v České republice i zemích EU. Od roku 2002 jsme držiteli certifikátů ISO 9001 a od roku 2009 certifikátu ISO 14001. V roce 2013 jsme obdrželi certifikaci AAA od firmy BISNODE. V letech 2009-2013 jsme získali několik obchodních zastoupení renomovaných firem na dodávky materiálu ze Španělska, Německa a Holandska. V současné době dodáváme elektromateriál pro několik stovek montážních i výrobních firem včetně velkoobchodů.

Vaše firma působí v oboru pro ženu dost netypickém. Jak se Vám podniká v pro mnohé z nás typicky mužském oboru?

V začátku mého podnikání ve výrazně mužském oboru bylo nejtěžší přesvědčit obchodní partnery, že i žena může tuto problematiku zvládnout. Po 14 letech můžu říci, že s tím nemám již žádné velké problémy a že se dokážeme ve většině případů shodnout. Velkou oporou je pro mě můj manžel, který v oboru pracuje již 30let a dokáže mi některé věci a to hlavně technické lépe objasnit.

Co je pro Vás jako ženu-podnikatelku v podnikání nejdůležitější?

Pro každého podnikatele ať je to žena nebo muž má být hlavní cíl spokojený zákazník. Další důležitý bod je rozvoj firmy a zachování dobrého jména, které Revatech bezpochyby má, udržení se na trhu i přes velkou konkurenci a v dnešním ne příliš čistém obchodním prostředí zůstat za každou cenu slušná a lidská v obchodním i osobním životě.

Setkala jste se někdy s tím, že by Vám fakt, že jste žena, v podnikání přineslo nějaké komplikace?

Nemám pocit, že být ženou-podnikatelkou by měl být nějaký handicap. Občas se sice setkáte s tím, že někteří muži se k vám jako k obchodnímu partnerovi-ženě, chovají trochu odtažitě, ale je to spíše výjimečné. Myslím, že ženy obecně jsou lepší organizátorky než muži, jsou více intuitivní a empatické, umějí se lépe vcítit do potřeb ostatních. A také zvládnou více práce, každou ženu čeká po její práci další směna v domácnosti.

V rámci soutěže Ocenění českých podnikatelek jste se stala vítězkou kategorie Malá firma. Co pro Vás zisk tohoto ocenění znamená?

V prvé řadě to bylo pro mne velké překvapení. Jako asi všechny ostatní podnikatelky, které se soutěže zúčastnily, si nemyslím, že bych dělala něco zvláštního nebo výjimečného, co by zasluhovalo nějaké ocenění. A samozřejmě mě to velmi potěšilo. Ocenění v soutěži mi přineslo spoustu mediální pozornosti, na kterou jsem nebyla zvyklá, reakce lidí, které byly spíše pozitivní a co je pro mne asi nejdůležitější, mnoho zajímavých setkání. Potkala jsem zajímavé ženy – podnikatelky a byla jsem ohromena jejich obory podnikání a životními příběhy, bez účasti v soutěži bych ani netušila, v čem všem ženy podnikají a jak jsou úspěšné. Na různých akcích doprovázejících celý projekt Ocenění českých podnikatelek jsem se setkala s osobnostmi jak z obchodní, tak umělecké sféry, kterých si velmi vážím a tato setkání byla pro mě velmi obohacující. 

Rozhovor s paní Hronovou najdete také na stránkách našeho mediálního partnera Franchising.cz. K přečtení zde.

 

Ocenění českých podnikatelek

Archiv zpravodajů

© code&design VosK Praha 2013