úvodní stránka

Vydává Agentura Helas ve spolupráci s Franchising.cz

Mateřství a podnikání je ideální rovnováha dvou světů
Ptáme se

Mateřství a podnikání je ideální rovnováha dvou světů

Společnost TLC znáte jako jednoho z vítězů Ocenění Českých Podnikatelek a tvůrce projektů zaměřených na školení soft skills, výuku jazyků či překlady. S ředitelkou Taťánou Nepustilovou jsme si ovšem tentokrát povídaly na netradiční téma – jak se podniká maminkám. Mateřství totiž nemusí být vůbec překážkou v podnikání. Naopak, otevře vám nové pohledy a úplně nový svět.

Jak se vám žije v roli matky a zároveň podnikatelky?

Je to šťastné spojení. Každá žena, která se stane maminkou, zjistí, že se jí změnily priority. Změní se i ona sama. Příroda je mocná čarodějka a vede nás ženy, abychom vychovávaly potomky, díky kterým se bude společnost moci dál rozvíjet a existovat další staletí. Zároveň jsem ráda, že ženy mají v současnosti možnost zapojit se do života i jiným způsobem. Mohou volit, mohou se vzdělávat, mohou pracovat – a mohou i podnikat. Pro mě osobně je to ideální rovnováha dvou světů a stylů života. Dítě znamená radost, inspiraci a sdílení emocí. Co se týče podnikání, to je pro mne také radost, inspirace a sdílení emocí zase v jiné rovině, tentokrát s dospělými lidmi. Jsou to ideálně vyvážené misky vah a já jsem šťastná, že mám svého syna a mohu tuto životní rovnováhu prožívat. Každý den se v práci těším na syna a každé ráno se zase těším na své zaměstnance.

Myslíte, že tyto misky vah ovlivňují priority žen-podnikatelek v podnikání?

Určitě. Je obecně známo, že ženy podnikají jinak než muži. Máme v tom více emocí a vztahů, méně riskujeme. Jak jsem už zmínila, matka příroda to totiž zařídila tak, aby díky ženám mohla populace fungovat dál a dál. Jsou přirozené priority, které ženy mají – postarat se o své děti, aby měly co jíst, bylo jim teplo a byly zdravé. Ženy, které podnikají, tohle svým způsobem přenášejí na své zaměstnance. I já se starám, aby mí zaměstnanci měli svou výplatu, aby byli spokojení v pracovním prostředí, aby se rozvíjeli a aby byli šťastní. Když mají nějaké trápení, snažím se jim jejich „bebí“ sama pofoukat, obejmout je a říct jim, že se všechno dá vyřešit a že je hlavní, když se máme a držíme při sobě.

Mají to ženy kvůli tomu v podnikání těžší?

Já to naopak vnímám jako výhodu. Přála bych mužům, aby více věřili své intuici a emocím, aby zkusili své lidí pochválit, obejmout a říct jim, že je to fajn. Muži tohle často vnímají jako slabost. Já jsem žena, chovám se jako žena a jsem hrdá na to, že jsem žena.

Pomohlo by ženám, kdyby existovaly například zákony o povinném podílu mužů na rodičovské dovolené?

Jsem přesvědčená, že by se lidem měla nechat v rozhodování svoboda. Pokud někdo chce být na mateřské dovolené, není podstatné, jestli to je muž, nebo žena. Pokud někdo chce dělat kariéru, ať ji děláUmělé vnucování pravidel nebo kvót mi přijde jako nesmysl, protože ženy, které chtějí budovat kariéru a splnit si nějaký sen, už tu možnost mají. A pokud ji nemají, je jen na nich, aby si tu cestu našly. A je naopak skvělé, pokud nějaký muž cítí, že by si chtěl užít dítěte a jít na rodičovskou dovolenou. Moc takovým mužům fandím a připadá mi to úžasné. Na druhou stranu, pokud chce být muž takovým mužem, jaké si pamatujeme z generace našich dědečků, tedy živitel a hlava rodiny, tak mu tuto roli nechme. Je to tak v pořádku a nemám ráda násilné upravování čehokoli jenom proto, aby to tak bylo.

Jak tato přirozenost funguje v rámci firmy?

Moc fandím firmám, které ženy vnímají jako prvek, který jim může pomoci v růstu. Nedávno jsem mluvila s investorskou skupinou, která cíleně hledá firmy, kde jsou ve vedení muži i ženy, protože podle posledních výzkumů mají takové firmy dlouhodobější pozitivní výsledky, než když jsou vedeny pouze muži. Ženy přemýšlejí jinak a pracují jinak. Více bilancují, tolik neriskují a chtějí dlouhodobě stabilní firmy.

A co když chce být muž živitelem, a žena se chce zároveň realizovat? Mohou se domluvit?

Určitě. Já jsem podnikatelka a můj manžel je také podnikatel. Nemyslím si, že v těchto věcech existují nějaká nepřekonatelná omezení. Všechno spočívá v organizaci, kompromisech a komunikaci. Pokud se lidé vzájemně respektují a váží si jeden druhého tak se vzájemně podpoří a vše se pak dá zvládnout.

Pomáhají vám ve spojení mateřství a podnikání i moderní technologie?

Mám tady svůj telefon a notebook, ale i papíry a plnicí pero. Mám to půl na půl. Bez technologií, které mám k dispozici, bych si své podnikání vůbec nedokázala představit. Je to tak správně, doba je velmi rychlá a náročná, tlak na výkon je obrovský. Všichni chceme dát zákazníkům ty nejkvalitnější služby, což znamená i kvalitní sdílení informací a dobrou komunikaci. Takže moderní technologie jsou nutný standard. Na druhou stranu musím říci, že někdy cíleně na tři čtyři hodiny všechno vypínám, protože lidé by si neměli myslet, že technologie všechno vyřeší. Sociální kontakt je velmi důležitý Teď vidíte často v restauraci pár, kdy má každý v ruce mobilní telefon, místo aby se za ruce drželi a dívali se vzájemně do očí. Takže moderní technologie ano, ale všeho s mírou.

Na druhou stranu jste byla odkázaná jen na své okolí. Nyní si můžete najít osoby sobě blízké i ze vzdálenějších končin.

Je pravda, že podnikám dvacet let, takže jsem vstoupila rovnou do doby, kdy se odcházelo od telefonních budek k mobilním telefonům. Takže jsem stihla naštěstí jen tu moderní vlnu, kdy byly všechny moderní vymoženosti k dispozici. Internet jsem začala používat co nejdříve a zavedla jsem i pro naše lektory moderně zařízenou sborovnu, aby nemuseli chodit do internetových kaváren. Takže ano, u nás je všechno on-line a technologie jsou pro mé podnikání zásadní. V mé firmě není třeba, aby člověk chodil do kanceláře, ale lidé tam přesto chodí. Chtějí být spolu, mluvit spolu a prožívat radosti i starosti.

Nebudou technologie časem znamenat, že budou všichni pracovat sice odevšad, ale pořád?

Lidé by měli mít nějakou sebedisciplínu. Já jsem vzorným příkladem. Držím pravidlo, že doma jsem s rodinou a nepracuji. Jsem maminka a manželka, normální žena, která vaří, hraje si s dítětem a pracuje na zahrádce. Na druhou stranu, když jsem v práci, jsem opět velmi disciplinovaná. Můj kalendář praská ve švech, ale snažím nepřenášet pracovní záležitosti domů.

Jaký máte v tomto kontextu vztah k home office?

Mám zaměstnance, který má trvalý home office, kdy má doma vybavenou kancelář, a do TLC jezdí pouze na velké porady. Je to kolega, který zastřešuje divizi Translations – kvůli klientům z různých časových zón jsme se před lety domluvili na tomto řešení. Myslím, že to je maximálně praktické. Také ostatní spolupracovníci mají možnost home office a flexibilní pracovní doby. Když někdo potřebuje být doma, například s dítětem, které onemocní, stačí pouze zavolat a říci, že jsem na home office – dnes, zítra… Je to bez omezení. Nemám s tím nejmenší problém, naopak na home office někoho občas sama posílám. Nevnímám, že by to mělo jakýkoli negativní vliv na výkon nebo kvalitu práce, takže to rozhodně podporuji.

Máte pro maminky-podnikatelky nějaký vzkaz nebo radu?

Můžete být oboje. Když se rozhodnete podnikat, neznamená to, že nemůžete mít děti. Všechno je o tom, co je pro člověka důležité, vše se dá zorganizovat. Pokud má žena podporu ve svém okolí, v rodině, v partnerovi, tak to určitě jde. Není třeba nic obětovat. Můžete mít obojí. Nebude to jednoduché, ale budete pak na sebe pyšné.

Ocenění českých podnikatelek

Archiv zpravodajů

© code&design VosK Praha 2013