úvodní stránka

Vydává Agentura Helas ve spolupráci s Franchising.cz

Dvě třetiny zaměstnanců malých a středních firem v ČR by uvítaly možnost práce z domova. Jak to umožnit?
Microsoft radí

Dvě třetiny zaměstnanců malých a středních firem v ČR by uvítaly možnost práce z domova. Jak to umožnit?

Podle nové studie Mobilita ve světě malých a středních podniků, kterou si nechala zpracovat společnost Microsoft, pracuje 70 % zaměstnanců malých a středních podniků v ČR mimo pracovní dobu. To je o deset procent více než průměr v ostatních evropských zemích, které se průzkumu zúčastnily. Pro většinu dotázaných je hlavním důvodem to, že mají moc práce. Téměř pětina respondentů uvedla, že v kanceláři nemají klid na práci, což je dvakrát více než ve zbytku Evropy.

Většina zaměstnanců přitom očekává, že jejich vytížení v příštích 12 měsících ještě vzroste, ať už kvůli většímu počtu zakázek, růstu konkurence na trhu, náročnějším zákazníkům či z jiných důvodů.

Zaměstnanci potřebují zvládnout rostoucí pracovní vytížení a zároveň vést kvalitní osobní život. Pro řadu z nich může být řešením větší flexibilita a mobilita, tedy schopnost pracovat nejen z kanceláře, ale v podstatě odkudkoli. Dobrá zpráva je, že technologie, které to umožňují, jsou dnes dostupné – jak ve smyslu, že existují a fungují, tak co se týče nákladů – jedná se o zlomek dřívějších investic do IT,“ říká Martin Tolar, ředitel pro malé a střední podniky, Microsoft ČR.

Schopnost pracovat odkudkoli může mít velmi pozitiví dopad na výkon a kreativitu. Na dotaz, kde jsou nejefektivnější, uvedla jen necelá třetina pracovníků kancelář. Řada lidí se lépe soustředí či vymýšlí nové věci například doma, na setkáních se zákazníky nebo těsně před spaním. Téměř třetina Čechů využívá cestu do práce. Možnost připojit se k dokumentům a databázím firmy a komunikovat na dálku je tak stále důležitější, což potvrdil i průzkum. Pracovníci českých malých a středních firem by uvítali zavedení technologií, které umožňují vzdálený přístup k dokumentům (75 %) a spolupráci s kolegy na dálku (76 %). Možnost práce z domova by si přály dvě třetiny respondnetů (63 %).

Moderní cloudové technologie na podporu mobility a flexibility nedávno zavedla například společnost Internet Mall (Mall.cz). „Společnost Internet Mall potřebuje mít informace dostupné odkudkoliv, kdykoliv pro zaměstnance v pěti zemích. Náš on-line business to vyžaduje. A to na všech typech pevných i mobilních zařízeních s jakýmkoliv typem OS. Office 365 splňuje, v některých ohledech překonává, naše požadavky. Naše projektové týmy skáčí radostí nad možností využití Yammeru, např. vytváření virtuálních týmů podle projektů.,“ popsal svou zkušenost Roman Šafránek, IT Operations Manager, Internet Mall.

Pro šéfy a manažery firem to samozřejmě znamená potřebu uzpůsobit styl řízení a důvěřovat zaměstnancům, které nemají stále na dohled. „Průzkumy jako tento, jakož i naše osobní zkušenost ale ukazují, že výsledkem takového přístupu je vyšší spokojenost, motivace i výkon lidí, posílení kreativity a lepší obchodní výsledky,“ dodává Martin Tolar.

Příklady technologií, které umožňují spolupráci na dálku, sdílení dokumentů, najdete na www.microsoft.cz/odkudkoli, sekce Technologie a nástroje.

(Průzkumu Mobilita ve světě malých a středních podniků se zúčastnilo více než 500 českých podniků s maximálním počtem 250 zaměstnanců).

Ocenění českých podnikatelek

Archiv zpravodajů

© code&design VosK Praha 2013