úvodní stránka

Vydává Agentura Helas ve spolupráci s Franchising.cz

České podnikatelky jsou příkladem pro ostatní
Aktuality

České podnikatelky jsou příkladem pro ostatní

Ve společenském klubu Era svět na Jungmannově náměstí v Praze proběhlo v příjemné atmosféře novoroční setkání klubu Ocenění Českých Podnikatelek. Finalistky 7. ročníku získaly certifikát o účasti v projektu a spolu s ostatními účastníky klubového setkání si vyslechly prezentace na téma globálního úspěchu a pracovní flexibilitě díky moderním technologiím, ale i velmi srdečnou přednášku o hledání štěstí.

Není snadné z množství schopných podnikatelek vybrat právě jednu ženu,“ říká zakladatelka Ocenění Českých podnikatelek Helena Kohoutová, která celým večerem provázela. Čísla za posledních sedm let jsou skutečně působivá – 64 vítězek, 237 finalistek, 1747 semifinalistek a 72 018 podnikatelek. Ocenění Českých Podnikatelek podporuje firmy s vynikajícími výsledky, ale zároveň oceňuje osobní přístup podnikatelek, protože tím poukazuje na společenskou odpovědnost drženou v rukou českých žen. Tyto ženy jsou pak inspirací a příkladem pro ostatní podnikatelky a manažerky, které třeba zrovna stojí na prahu své kariéry, ale i pro české ženy vůbec. „Věříme totiž, že slušnost, korektnost, vytrvalost a pracovitost jsou předpokladem budování každého úspěchu,“ dodává zakladatelka

Tento večer tak získalo certifikát celkem 17 zúčastněných finalistek ve třech kategoriích a jedna z nich rovněž získala voucher na roční MBA studium na institutu CEMI zdarma. „Výběr nebyl vůbec jednoduchý, ale nakonec jsme se rozhodli podpořit paní inženýrku Hanu Havriljakovou a její společnost Levné potraviny s.r.o. Hlavním aspektem výběru byl pro nás především její zájem o studium. Zároveň jsme se snažili vybrat ženu, která studium dobře využije pro své podnikání a které pomůže k dosažení stanovených manažerských cílů,“ říká ředitel vzdělávacího institutu CEMI Mgr. Štěpán Mika, který vítězce cenu osobně předal. Studium je určeno všem časově vytíženým zaměstnancům a podnikatelům, kteří si chtějí zvýšit kvalifikaci a doplnit vědomosti.

Pro klubová setkání OCP je typická přátelská a srdečná atmosféra se zajímavými prezentacemi, tentokrát doplněná degustací kávy Espresso a jedinečných čajů DILMAH. Program zahájil Martin Mráček, Dealer finančních trhů ČSOB. Ve vtipné prezentaci shrnul aktuální ekonomickou a politickou situaci, abychom věděli, s čím je třeba počítat, když se vrhneme na zahraniční trhy. Upozornil na hrozby a příležitosti a na důležité události, o nichž ani expertům ještě není úplně jasné, zda jsou hrozbou, nebo příležitostí. Jak sám říká, uplynulý rok byl podle čínského horoskopu rokem koně – události nabraly na tempu. „Rychlost koně přeje odvážným a opatrní ať raději ani nevycházejí z domu,“ říká.

Další téma uvedla Manažerka PR Lenka Čábelová ze společnosti Microsoft. Pod heslem „Nechoďte do práce, pracujte“ představila výhody nových technologií a nastínila, jaké změny přinášejí v práci a také v životě pracující ženy. Představila své dva kolegy, Reneho Keyzlara, manažera divize Microsoft Office, a Reneho Klča, obchodního manažera pro cloud Microsoft ČR. Ti s velkým zaujetím a zasvěcením předvedli na moderních aplikacích, jak být díky flexibilitě přístupu k firemním dokumentům a komunikaci efektivnější v práci a získat více času pro život. V současnosti můžeme pracovat prakticky odkudkoli, máme „mobilní kancelář na živo“. Nyní máme možnost zažít méně pracovních hodin, stresu, schůzek, mailů, dopravy, energie, nákladů a židlí v kanceláři. Naopak můžeme mít více nápadů a zažít vzestup výsledků, loajality, příležitostí a především spokojenější život. Práce odkudkoli je nejen moderním, ale i ekologickým trendem.

Poslední přednáška nebyla kupodivu tak úplně o byznyse. Nebo možná, byla právě o tom, co by mělo být druhou stranou mince úspěchu a podnikání – a tím je štěstí. Sanjiv Suri, indický podnikatel žijící v ČR, svými působivými slovy doslova přimrazil účastníky setkání k židlím. Už samotný jeho životní příběh je zajímavý – přišel do Prahy v roce 1991 a svůj podnikatelský sen si splnil v úplně jiné kultuře. Nyní je prezidentem a CEO Zátiší Group a kromě čtyř prestižních pražských restaurací vlastní i úspěšnou cateringovou společnost, která se starala o takové světové osobnosti, jako jsou dva poslední američtí prezidenti, Václav Havel, Angela Merkelová nebo dalajláma. O svém setkání s dalajlámou také okouzleně hovořil.

Tento úspěšný podnikatel dle svých slov kdysi pracoval na maximum a byl k zastižení 24 hodin denně 7 dní v týdnu. „Měl jsem před očima stále svůj TO DO seznam, dokud jsem si neuvědomil, že jako lidská bytost mám jediný úkol, a to být. Kdyby byly seznamy povinností tak zásadní, nebyli bychom lidské bytosti – human being, ale lidští konatelé – human doing“ vypráví Sanjiv Suri se svým charakteristickým humorem. Svou proměnu osobnosti zažil před několika lety po zdravotní příhodě, kdy se místo drastické léčby páteře rozhodl pro fyzioterapii a meditace. Během tohoto nelehkého období objevil spoustu věcí, o které se od té doby dělí s ostatními – chce sdílet svůj svět. Ve skutečnosti jsme mnohem produktivnější, pokud jsme šťastní. Důležité je žít okamžikem. „Nemůžeme se znovu nadechnout, dokud nejdříve nevydechneme,“ potvrdil Sanjiv Suri, když vyzval posluchače ke spolupráci a přiměl je zadržet dech. Sanjiv Suri je dokonce přesvědčený, že si štěstí můžeme koupit za peníze. „Ale pouze pokud jimi pomůžeme druhým nebo je věnujeme na filantropické projekty,“ říká.

Po skončení programu a mnoha následných přátelských setkáních a rozhovorech se mohly účastnice ještě přesunout do BuddhaBar Hotelu Prague a pokračovat v zábavě či rozjímání nad otázkou štěstí na rockovém večeru. Ocenění Českých Podnikatelek je mediálně nejvíce sledovaným projektem svého druhu v České republice. Zaslouženě. Tyto české ženy nechť jsou velkým příkladem a inspirací pro ostatní. Další ročník projektu bude odstartován v červnu 2015. Kromě nových partnerství přinese také rozšíření klubových setkání OCP do některých regionů.

Všechny fotografie ze setkání naleznete zde.
www.oceneniceskychpodnikatelek.cz

Text: Dani Vrbů, Agentura Helas
Fotografie: Stanislav Černoch

minigalerie k článku České podnikatelky jsou příkladem pro ostatní minigalerie k článku České podnikatelky jsou příkladem pro ostatní minigalerie k článku České podnikatelky jsou příkladem pro ostatní minigalerie k článku České podnikatelky jsou příkladem pro ostatní minigalerie k článku České podnikatelky jsou příkladem pro ostatní minigalerie k článku České podnikatelky jsou příkladem pro ostatní
Ocenění českých podnikatelek

Archiv zpravodajů

© code&design VosK Praha 2013