úvodní stránka

Vydává Agentura Helas ve spolupráci s Franchising.cz

Jednání na rovinu
Ptáme se

Jednání na rovinu

O tom jaké to je podnikat v mužském oboru jsme si povídali s Jarmilou Mrázkovou, majitelkou firmy Movana, která loni uspěla v soutěži Ocenění českých podnikatelek jako vítězka 2. místa v kategorii Malá společnost

Co pro Vás bylo tím prvotním impulsem, kdy jste se rozhodla začít podnikat?

Firmu jsem založila spolu se svým manželem Karlem Rychlým, který se kvůli náročné zakázce a únavě v září roku 1998 zabil při autonehodě. Zůstala mi tak firma, ve které jsem zastávala pozici ekonomky. Vše jsem se musela naučit a impulzem pro mě byla vlastně smrt mého manžela a to, že jsem si řekla, že to dokážu, už kvůli němu.

Jak Vaše firma začínala?

Začínali jsme v pronajatých prostorách v Zádveřicích doslova na koleně, museli jsme si sehnat první zakázku a na ní zároveň udělat i zkoušky přes státní zkušebnu, abychom dostali osvědčení od Ministerstva dopravy, prostě pár nadšených lidí co něco chtějí a jdou si za svým cílem.

Jak se Vám podniká v oboru, který, dalo by se říci, je spíše doménou mužů?

Báječně, jednám většinou jen s muži a musím říci, že muži jsou lepší obchodní partneři jako ženy. Jednají víc na rovinu, umí se jasně a jednoznačně vyjádřit a na nic si nehrají. Neumí se přetvařovat. Když něco není v pořádku, okamžitě vím, na čem jsem a to je pro mě výhoda.

Co je pro vás jako ženu-podnikatelku v podnikání nejdůležitější?

Radost z dobře odvedené práce, dobrý pracovní kolektiv, spokojení a loajální zaměstnanci, protože toto je zárukou úspěchu v podnikání. Jak už řekl pan Baťa: „Zaměstnavatel se má chovat k podřízeným jako otec k dětem.“

Setkala jste se někdy s tím, že by Vám to, že jste ženou, v podnikání přineslo nějaké komplikace?

Myslím, že ne. Ne že bych nemusela řešit problémy, ale netýkaly se toho, že jsem žena. Myslím si, že každý člověk, který jedná s ostatními s úctou a láskou získá jako zpětnou vazbu respekt a pokud je dobrý odborník na svém místě i uznání, ať už je muž či žena.

V loňském roce jste se stala vítězkou soutěže oceňující české podnikatelky. Co pro Vás takovéto ocenění znamená?

Toto ocenění pro mě znamenalo velmi mnoho, přišlo velmi nečekaně a bylo pro mě obrovskou odměnou a projevem uznání v době kdy ho bylo, jak se říká, nejvíce potřeba. Je báječné, že se u nás taková ocenění pro ženy udělují.

Celý rozhovor naleznete zde

Ocenění českých podnikatelek

Archiv zpravodajů

© code&design VosK Praha 2013