úvodní stránka

Vydává Agentura Helas ve spolupráci s Franchising.cz

Rozhovor s Hanou Pavlištovou, výkonnou ředitelkou České informační agentury
Ptáme se

Rozhovor s Hanou Pavlištovou, výkonnou ředitelkou České informační agentury

„Informace jsou klíčovou součástí podnikatelského úspěchu“ říká dlouholetá výkonná ředitelka České informační agentury(ČIANEWS) Hana Pavlištová v rozhovoru pro zpravodaj OCP. Také blíže představuje horkou srpnovou novinku, možnost sestavení informačního Produktu na míru.

  • Mediální sféra prochází v posledních letech velkými změnami, mění se i ČIANEWS? V čem se liší vaše zpravodajství od ostatních médií?

    ČIANEWS je soukromá zpravodajská agentura, která se zaměřuje na tvorbu a zpracování aktuálního ekonomického zpravodajství pro management a vlastníky firem. Specializujeme se na ekonomiku a trhy v České republice a máme jasně zacílenou klientelu, která od nás očekává, že získá informace, které jinde nenajde, a ve formátu, který vyhovuje časovému vytížení manažera. Také se často ptáme na to, co ostatní média nezajímá. Samozřejmě, že se ve výsledkové sezóně překrýváme s jinými médii, protože jejich redaktoři byli také na stejné tiskové konferenci. My ale vypíchneme to podstatné a současně jsme schopni nabídnout podrobnější informace v širším kontextu, takže naši klienti se dostanou ke všemu, co potřebují vědět, díky několika kliknutím. Zásadní rozdíl je také v tom, že se nevěnujeme kauzám a nehrajeme „hru“, kdy je někdo někým osočen a pak vše „vyšumí“. Bulvarizace médií je tedy to, co se nás opravdu netýká. Ekonomická redakce ČIANEWS vydává denně více než 400 zpráv z ekonomiky ČR a publikuje desítky zpravodajských přehledů týdně. Mezi klienty patří významné korporace, střední firmy a jejich management. ČIA je dlouholetým partnerem globálních sítí Dow Jones, APA či Internet Securities a dalších evropských agentur.
    Video o ČIANEWS na youtube.

  • Vaše produktová nabídka je velmi široká, byli jste také první, kdo byl před 15 lety schopen nabídnout elektronický deník. Jak se vám tento zpravodajský produkt osvědčil?

    Ano, naše zpravodajská nabídka je velmi široká, nabízíme standardní oborové přehledy, které vydáváme již více než 15 let. Každý den publikuje ČIANEWS minimálně 400 zpráv o tendrech, investicích, investičních záměrech a dalších skutečnostech, které jsou podstatné pro business. Abychom své klienty nezahltili stovkami informací, třídíme zprávy do desítek standardních oborových přehledů. Naše produkty jednou denně či týdně zajistí komfortní a rychlý přehled v klíčových oblastech s ohledem na obor činnosti.

    Více také ve videu zde.

    V dotazu zmíněný vlajkový produkt, online deník CzechAM/Tschechien am Morgen čte dnes už 20 tisíc čtenářů. Czech AM vydáváme již 15 let ve třech jazykových verzích - česky, anglicky a německy. Jako první v ČR jsme uvedli na trh trojjazyčný elektronický deník. Z celkového objemu 400 zpráv denně vybíráme 25 nejzajímavějších zpráv z českého trhu na dvou stranách A4 pod názvem Czech AM (v němčině Tschechien am Morgen). Hned ráno (7 AM) tak získávají naši klienti okamžitý přehled o situaci v české ekonomice a businessu přímo v e-mailu. Toto stručné zpravodajství z byznysu, ekonomiky a politiky ve formátu dvou A4 lze snadno zobrazit ve všech chytrých telefonech. Uvědomujeme si, jak je pro naše klienty důležité, aby byli informování v reálném čase a měli přehled o všem podstatném v jejich oboru. Mimochodem, to první, co ráno udělám, je, že si přečtu Czech AM. Video o Czech AM / Tschechien am Morgen zde.

  • Podstatou růstu každého byznysu jsou také inovace. Víme, že každý rok uvádíte na trh další novinky, můžete nám představit některé novinky tohoto roku?

    V červenci jsme pro naše čtenáře připravili nový zpravodajský produkt KRAJE - TENDRY - INVESTIČNÍ ZÁMĚRY. Tyto naše nové týdenní přehledy přinášejí našim čtenářům informace o zajímavých obchodních příležitostech v regionech. Přehledy jsou rozděleny podle krajů České republiky, Sledujeme jak velké investice a tendry, tak stovky až tisíce menších událostí týdně lokálního charakteru

    V srpnu 2014 jsme zprovoznily náš nový eshop a s ním i Index: Produkt na míru. Díky unikátnímu třídění informací a indexaci zpráv jsme vyvinuli nástroj, který umožňuje klientům sestavit si produkt na míru přesně dle jejich potřeb a s ohledem na jejich business během několika málo minut. Základem produktu na míru je konfigurátor na adrese shop.cianews.cz, kde si může uživatel (manažer či podnikatel) nadefinovat svůj vlastní informační produkt na míru. Může si vybírat ze stovek oborových segmentů s okamžitou ukázkou vzorového výstupu. Po odeslání objednávky a uhrazení kartou je mu tento produkt okamžitě aktivován. Obdobným způsobem si uživatel může zakoupit standardní oborové přehledy ČIANEWS, které již teď odebírají významné firmy českého businessu i management zahraničních firem.

    Distribuce zpráv a produktů probíhá automatizovaně čtyřmi kanály: prostřednictvím webového portálu na shop.cianews.cz, emailem, prostřednictvím automaticky generovaných PDF dokumentů a uživatel může též využít mobilní čtečky pro Android a iOS, které jsou nabízeny ke stažení všem zákazníkům zdarma.
    Video o produktu na míru zde

  • ČIANEWS působí na českém trhu už od roku 1997? Jaký je význam zpravodajství agentur v dnešním digitálním světě?

    Tiskové agentury v minulosti plnily funkci primárního média. Zpracovávaly základní objem informací a zajišťovaly jejich přemístění do dalších médií. Dnes je ale přístup k informacím nesrovnatelně jednodušší díky technologiím. Samotní uživatelé sociálních sítí jsou mnohdy rychlejší než tiskové agentury či média v šíření zásadního typu informací, firmy realizují tiskové konference přes internet, sdílejí informace s investory v reálném čase.

    To, v čem vidíme hlavní roli naší agentury, je její systematičnost a nezávislost. Nezávislost proto, že nejsme vystaveni tlaku inzerentů na podobu mediálního obsahu. Systematičnost vnímáme jako stejný přístup ke všem novým informacím, který je zárukou jednotného výstupu a opravdu kvalitního a intenzivního pokrytí. Vydáváme průměrně 350 faktických zpráv denně v české i anglické verzi, které doplňujeme o mnoho dalších parametrů (geografie, téma, subjekty, zdroj a další).

  • Jak se rozhodujete při výběru informací? Kde je hranice?

    Agentura nevybírá témata tak, jak to dělají ostatní média. Naši práci určují samotní šiřitelé informací - zejména firmy, instituce - tedy trh. Tyto subjekty generují denně enormní množství nových informací, které média nikdy takto komplexně nezachytí. To však neznamená, že bychom nebyli aktivní. Realizujeme anketní a doplňující dotazy i vlastní rozhovory s manažery firem.

  • Proč se ČIA zaměřuje právě na fakta?

    ČIA dodává zpravodajství přímo do rukou odborné veřejnosti a managementu - a tito lidé to tak chtějí. Nemají čas zabývat se analýzami redaktorů anebo spekulacemi, které se časem vytratí. Potřebují fakta, protože pouze na základě faktů se mohou rozhodovat. Fakta jsou z našeho pohledu informace, které mají svůj transparentní a relevantní zdroj a jsou nové.

  • Zprávy ČIA jsou velmi stručné. Jaký to má důvod? Vaši čtenáři nechtějí slyšet podrobnosti?

    Stručnost podání informací považujeme za nutnou podmínku manažerského informování v jakémkoliv ohledu. Rozsah článku také nic nevypovídá o jeho obsahu. Samozřejmě se setkáváme s materiály, které by bylo možné rozpracovat do několikastránkových článků. Podstatou našich služeb ale není materiály od A do Z přepisovat, ale informovat o tom, že nová informace existuje a kde najdete její zdroj. To je někdy možné i jednou větou, aniž by to mělo negativní vliv na kvalitu zpravodajství. Naše vlastní ekonomická redakce denně sleduje a analyzuje desítky tisíc původních zdrojů, stovky úředních desek, tendrů a investic. Zaměřujeme se také na všechny důležité statistiky a přehledy hospodářských výsledků. Z tisíců stránek materiálů vytváříme denně cca 400 krátkých zpráv, které náš tým ověří, doplní o relevantní informace, transparentní zdroje a utřídí do logické struktury. Výběr cca 120 zpráv denně překládáme do anglického jazyka, do německé verze přeložíme cca 40 zpráv denně.

  • Jste také dlouholetou členkou poroty soutěže OCENĚNÍ ČESKÝCH PODNIKATELEK, proč ČIANEWS tyto soutěže podporuje?

    Česká informační agentura, jako velmi významná instituce v oboru poskytování ekonomických informací podporuje v rámci mediální spolupráce velkou řadu projektů, tedy nejen soutěže, ale i odborné konference, podnikatelská fora. Soutěž Ocenění Českých Podnikatelek se ve svém výběru koncentruje na ženy podnikatelky, které splňují náročná ekonomická kritéria a při řízení svých společností dosahují výborných výsledků. Při naší práci ctíme tři hlavní zásady: nezávislost , objektivitu a profesionalitu. Tři vlastnosti, které vítězkám této soutěže nesmí chybět. A protože pravidla soutěže garantují objektivní hodnocení, jsem velmi ráda, že ČIANEWS tuto soutěž dlouhodobě podporují a já osobně jsem členkou týmu porotců.

    Vizitka Ing. Hany Pavlištové:
    Ing. Hana Pavlištová působí na pozici výkonné ředitelky české informační agentury od května 2005. Zastávala řadu vedoucích pozic ve společnostech jako Česká spořitelna a Bayerische Landesbank (dnes LBBW). V letech 2006–2012 byla členkou představenstva Česko-německé obchodní a průmyslové komory, od roku 2009 na pozici viceprezidentky, jako první a zatím poslední žena. Od roku 1999 pracuje také jako dobrovolník pro České hnutí speciálních olympiád (Special olympics).
Ocenění českých podnikatelek

Archiv zpravodajů

© code&design VosK Praha 2013