úvodní stránka

Vydává Agentura Helas ve spolupráci s Franchising.cz

Třetina zaměstnanců českých firem tvrdí, že má doma lepší IT vybavení než v práci
Microsoft radí

Třetina zaměstnanců českých firem tvrdí, že má doma lepší IT vybavení než v práci

Většina českých firem nemá nastavená pravidla pro možnost používat soukromá zařízení v práci (BYOD)

Podle průzkumu Mobilita ve světě malých a středních firem má 35 % zaměstnanců českých firem lepší technologické vybavení doma než v práci. Za největší slabiny svých firem považují zaměstnanci nedostatečné využívání mobilních zařízení, hlavně chytrých telefonů (70 %), zastaralý software (dvě třetiny) a nemožnost přístupu k dokumentům mimo kancelář (dvě pětiny). Jen čtvrtina soudí, že jejich firma používá nejmodernější technologie.

Tržby malých a středních firem, které umí používat nové technologie, rostly v posledních třech letech o 15 % rychleji než ostatní. To je obrovský rozdíl. Na pomalých, starých zařízeních, která neumožňují moderní formy spolupráce, lze jen těžko udělat díru do světa,“ uvedl k výsledkům Martin Tolar, ředitel pro malé a střední podniky, Microsoft. „Je alarmující, když mají zaměstnanci doma lepší zařízení než v práci – jak pak mohou být opravdu efektivní?“

Ze srovnání s Evropou také vyplývá rozdíl v tom, jak čeští zaměstnanci moderní technologie používají. V ČR stále převládá používání chytrých telefonů na psaní e-mailů, v Evropě se častěji využívají k produktivním činnostem jako editování a tvoření dokumentů ve Wordu, Excelu či PowerPointu či k práci s důležitými podnikovými aplikacemi (například CRM) přes jejich cloudové (on-line) verze.

Vlastní zařízení v práci aneb časovaná bomba

Studie zároveň zjistila, že jen necelá pětina českých malých a středních firem má nastavená pravidla pro tzv. Bring Your Own Device (BYOD), tedy pro možnost, aby zaměstnanci používali pro práci svá vlastní zařízení. V Evropě tuto možnost nabízí a aktivně řídí již přes 40 % podniků, v zemích střední a východní Evropy je to dokonce více než polovina firem.

Využívání soukromých zařízení zaměstnanců pro pracovní účely má řadu výhod a může urychlit modernizaci vybavení podniků. Zároveň je zde řada rizik, které je v této souvislosti třeba vzít v úvahu, zejména zajištění infrastruktury na správu a technickou podporu různorodých zařízení, řízení přístupů a opatření pro případ ztráty či odchodu zaměstnance.

České podniky BYOD buď neumožňují, nebo umožňují, ale bez jasných pravidel. To je z hlediska bezpečnosti časovaná bomba,“ upozornil Lukáš Křovák, manažer divize Windows, Microsoft. „Když pracovník odejde nebo zařízení ztratí, co se stane s důvěrnými informacemi o firmě, zákaznících, nových produktech?“ Dnes přitom existují nástroje, které i malým firmám umožní snadno a jednotně spravovat zařízení na různých platformách a řídit bezpečnostní rizika s rozumnými náklady a na úrovni řešení pro velké firmy.

Čeští zaměstnanci zatím vnímají hlavně interní přínosy technologií

Na dotaz, jaké přínosy by mělo větší využívání nových technologií, uvádějí čeští zaměstnanci dopady jako zvýšení spokojenosti, zlepšení interní komunikace či možnost pracovat odkudkoli. Zaměstnanci jiných evropských zemí více vnímají obchodní dopady zejména zlepšení služeb zákazníkům a jejich spokojenosti, zvýšení produktivity nebo zajištění rychlého přístupu ke kritickým obchodním informacím.

Může to souviset s tím, že čeští zaměstnanci stále ještě řeší základy využívání technologií pro lepší mobilitu, produktivitu a spolupráci,“ doplnil Martin Tolar. „Věřím, že jakmile se moderní technologie stanou normou, budou se i čeští pracovníci více soustředit na jejich přínos pro úspěch firmy na trhu a spokojenost zákazníků.“

minigalerie k článku Třetina zaměstnanců českých firem tvrdí, že má doma lepší IT vybavení než v práci minigalerie k článku Třetina zaměstnanců českých firem tvrdí, že má doma lepší IT vybavení než v práci
Ocenění českých podnikatelek

Archiv zpravodajů

© code&design VosK Praha 2013