úvodní stránka

Vydává Agentura Helas ve spolupráci s Franchising.cz

Podnikání je plné možností
Ptáme se

Podnikání je plné možností

Jak se ženě podniká ve spíše mužském oboru nám prozradila Renata Klimentová, majitelka společnosti KM - KOV s.r.o., která letos získala titul VÝJIMEČNÁ PODNIKATELKA. Toto ocenění uděluje patron projektu GE Money Bank.

Video medailonek můžete shlédnout zde.

Co pro Vás bylo tím prvním impulsem, že jste se rozhodla začít podnikat?

Bohužel to byla ztráta rodinného příslušníka, co mne dovedlo k rozhodnutí stát se podnikatelkou.

Jaká je historie Vaší společnosti?

Společnost jsem založila v roce 2007 (za pár dní tomu bude už 6 let, co na trhu působíme) a zabýváme se nakládáním s odpady – jejich sběr, výkup, zpracování a využívání. Začali jsme s několika málo druhy odpadů, ale postupně rozšiřujeme své portfolio o další druhy a o další činnosti – např. likvidace technologických celků, strojů, zařízení nebo autodoprava. Vše na základě přání zákazníků a k zajištění co nejefektivnější recyklace. Dnes tuto činnost provozujeme ve čtyřech provozovnách v Moravskoslezském kraji – v Bruntále, Břidličné, Horním Benešově a Vrbnu pod Pradědem. Během těchto šesti let, a také postupně, pořizuji potřebnou techniku, která s naší činností souvisí, snažím se budovat a zlepšovat zázemí provozoven a udržovat i získávat zákazníky.

Vaše firma působí v oboru pro ženu dost netypickém. Jak se Vám podniká v pro mnohé z nás typicky mužském oboru?

Podnikání je všeobecně velmi složitý proces. Začátky v tomto oboru vyžadují znalost jednak daňové a legislativní problematiky, trhu a jeho účastníků, tak i provozních záležitostí, samotného procesu recyklace a jednotlivých druhů odpadů (pro ženy se může zdát tato část složitější, ale nikoliv nemožná zvládnout). Jelikož jste neznámí, budujete si určitou pozici na trhu, důvěru a postupně se dostáváte do podvědomí zákazníků. Pokud chcete něco dělat dobře, musíte se tomu věnovat, dát do toho spoustu času a energie, neustále se učit, reagovat na potřeby a požadavky trhu a myslet dopředu, čím a jak vyhovět zákazníkům. Podnikání v tomto oboru mě baví, protože nabízí spoustu možností a hlavně potkávám spoustu zajímavých lidí - obchodních partnerů z různých oborů. Každý z nich vyrábí, zpracovává a podniká v něčem jiném, jsou výjimeční a velmi pracovití, a pokud mi dovolí nebo mě seznámí s jejich předměty činností blíže, s jejich vizemi, cíli i problémy, získám tím i já určité zkušenosti a mohu vyhodnotit, v čem vidí největší problémy nebo příležitosti. Naše pozice je, dá se říci, po několika letech práce stabilizovaná. Bohužel budoucnost všech firem, které se zabývají stejnou činností, je nejistá.

Co je pro Vás jako ženu-podnikatelku v podnikání nejdůležitější?

Není to jedna nebo tři věci, ale spíše bych to rozdělila do několika oblastí, na základě mých zkušeností. Ve vztahu k podnikání je důležité dělat to, co vás baví, dodržovat pravidla. Potvrdilo se mi, že v začátcích je dobré být spíše realisté, aby jste dokázali objektivně zhodnotit své schopnosti a možnosti, a pak hlavně optimisté, protože se objevují stále nějaké problémy, které mají řešení, ale vy jejich řešení nesmíte odsouvat, musíte je vyřešit a udělat si pomyslnou „fajfku“, že máte splněno. Nezbytná je také s tím související vytrvalost. Ve vztahu k obchodním partnerům je důležité čestné jednání a hlavně držet slovo, které jim dáte, i když není písemné. Poznáte, že je třeba vycházet jim vstříc a plnit jejich potřeby. Pamatovat musíte také na své zaměstnance. Musíte si vážit všech zaměstnanců - na všech pozicích od té nejnižší po tu nejvyšší, protože není snadné získat a udržet si lidi, kteří chtějí pracovat a které práce baví. Je dobré jim dát určitý prostor vyjádřit se, poznat jejich potřeby i osobnost, brát zaměstnance jako člověka, nikoliv jako nástroj. Můžete mít sebelepší nápad, myšlenku nebo vizi, ale právě zaměstnanci vám pomohou toto přeměnit v realitu, pomohou budovat firmu i její jméno na trhu. Ve vztahu k rodině je potřeba umět „vypnout“ a nepřenášet pracovní starosti domů. Důležité je být skromný a věřit si, neustále se učit. Po jakémkoli neúspěchu je potřeba vstát a jít dál. Celý život se řídím jedním mottem: "Vždycky buď na lidi slušný, když jdeš nahoru, mohl bys je potkat, až půjdeš dolů."

Setkala jste se někdy s tím, že by Vám fakt, že jste žena, v podnikání přineslo nějaké komplikace?

Dosud nikoliv. Spíše jsem se setkala s podporou a překvapením nad věkem. Ze začátku jsem potřebovala často poradit na různých úřadech, ve věcech souvisejících s podnikatelskou činností, a vždy jsem se setkala s ochotou. Což mi ušetřilo spoustu práce a času.

V rámci soutěže Ocenění českých podnikatelek jste získala cenu pro Výjimečnou podnikatelku. Co pro Vás toto ocenění znamená?

Za toto Ocenění bych chtěla poděkovat paní Radce Pekelské z GE Money Bank, která mi tuto cenu udělila a paní Heleně Kohoutové, která mě přesvědčila k přihlášení do soutěže Ocenění českých podnikatelek. Byla jsem velmi překvapená, protože jsem naprosto obyčejný člověk a nepřipadám si vůbec výjimečná. To, že jsem postoupila do užšího výběru soutěže, je vlastně zásluhou mnoha lidí – zákazníků, zaměstnanců i odběratelů, protože bez jejich spolupráce bych nemohla fungovat, a proto toto Ocenění patří převážně jim. A co to pro mě znamená? Určitě si vážím jak ceny samotné, tak i toho, že mě vybrali lidé, které jsem nikdy předtím neviděla a neznali mě. S odstupem několika dní po vyhlášení mohu říci, že mě Ocenění povzbudilo a připravuji nebo jsem si dala za cíl několik projektů, které bych chtěla začít a dokončit.

Celý rozhovor naleznete zde.

Ocenění českých podnikatelek

Archiv zpravodajů

© code&design VosK Praha 2013